1educat.ro - Primul site dedicat ofertei de formare si training  

 portalul ofertei de cursuri

  Asistent  
  1educat  cariera  piata muncii  strategia cautarii unui loc de munca   
Oferta de cursuri, detaliată pe domenii
Planificarea carierei
Editor
Stiri, evolutii, legislatie, dictionar de termeni
Resurse utile pentru furnizorii de educatie
Asistent online

 

Redactarea CV-ului
Scrisori de intentie
Analiza profesionala
Managementul carierei
Programe de consiliere
Societati de plasare
Cum alegi un curs?
 

 

Strategia cautarii unui loc de munca


Exista numeroase modalitati care sa te conduca spre succes in gasirea unui loc de munca potrivit calitatilor si aspiratiilor tale. In primul rand trebuie sa te pregatesti psihic si fizic pentru a incepe "atacul".

Metodele traditionale de gasire a locului de munca:

1. serviciile de plasare a personalului, oferite de stat prin intermediul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca
2. centre de consiliere a carierei
3. agentii private de selectie/plasare personal
4. anunturile de angajare din ziare/reviste
5. site-uri web specializate in plasare de personal

Metode creative de marketing personal:

Gandeste-te ca esti un produs si ca trebuie sa te vinzi. Poti sa te dai pe nimic sau poti sa te vinzi foarte scump. Va trebui sa stii atunci cateva tehnici de marketing care te vor face "vandabil". Asta si vrei, nu?

Dupa cum stii, piata de munca are doua zone distincte:
- piata de munca "vizibila", pe care o vezi prin anunturi (reprezinta aproximativ 20% din totalul pietei)
- piata de munca "ascunsa", pe care n-o vezi (aprox.80% din piata).

Gasirea unui post prin intermediul acesteia din urma inca este privita cu suspiciune.
Obisnuim sa-i spunem angajare "cu pile/relatii".
Dar, acest fenomen este firesc. Increderea acordata unui angajat se proiecteaza si asupra prietenilor acestuia. Tendinta este sa angajezi prin aceasta metoda datorita garantiilor morale prezentate de persoanele deja angajate. Mai mult, metoda este necostisitoare si, in multe cazuri, deosebit de eficienta.

Deci, prietenii sunt o sursa importanta de informatie si de rezolvare a problemei tale. De aceea este bine sa le spui tuturor ce anume cauti.

O alta metoda este sa-ti faci un CV profesionist si sa te duci direct la managerii care au puterea de a te angaja (necesita o informare riguroasa). Prezinta-te si ofera solutii la problemele pe care le au. Mai mult ca sigur ca vei incepe o perioada de proba.

Daca distanta nu-ti permite deplasarea, poti sa folosesti telefonul pentru a stabili o intalnire. Cand vorbesti cu managerul care te va angaja, trebuie sa-i faci o impresie foarte buna la telefon. In primul rand, prezinta-te si spune de la cine ai recomandarea. Apoi, in 30-60 de secunde, comunica ceea ce poti sa faci pentru departamentul pe care il conduce. Cere o intalnire pentru detaliere. Daca persoana sunata nu doreste sa se intalneasca cu tine, intreaba daca poti suna din nou in 2-3 saptamani.

Scrisoarea de intentie si CV-ul pot fi instrumente foarte bune pentru gasirea unui loc de munca. Trimite-le direct persoanei care te poate angaja. Personalizarea scrisorii este obligatorie, daca vrei sa o citeasca cineva. Va trebui sa te informezi cu privire la numele complet si functia exacta a persoanei pe care vrei sa o abordezi.

Ai identificat o problema in cadrul unei companii? Simti ca o poti rezolva? Pregateste o scurta prezentare a propunerii pe care vrei sa o faci si trimite-o angajatorului. Daca este interesat te va cauta cu certitudine. Gandeste-te la tine ca la un contractor independent.

O alta posibilitate de angajare este sa incepi propria afacere. Nu este o gluma. Vei fi primul angajat din firma. Iti trebuie cateva lucruri: personalitate puternica, motivatie, stiinta despre business si experienta profesionala.

In oricare dintre situatiile prezentate, indiferent de rezultat, nu uitati sa folositi scrisorile de multumire.

  Programe de consiliere în cariera
 

Consilier online

Vrei sa afli variantele de urmat pentru a avea succes in cariera? Vrei sa stii mai multe despre profesiile care te avantajeaza?
Click aici pentru programele de consiliere in cariera.

Mai multe informatii..
 

Admission to MBA

Barna Educational Center, specialized in and internationally recognized as the best preparation center for admission to MBA programs.
"We welcome only the most motivated persons to succed in career."

cursuri:
1educat.ro - portal de cursuri
    elearning.romania    Anunturi    eLearning    Stiri    
    1educat    Cursuri    Cariera    Mediul educational    Editor    Resurse    Asistent online    
 
  © AEC România, 2001-2006
www.1educat.ro

Gazduire web