EDICT

   
 revista furnizorilor de educatie, formare, training
 
   
 
MEDIUL EDUCATIONAL
Institutii
Legislatie
Dictionar
 
RESURSE
Articole
Instrumente
Linkuri utile
Aparitii
Carti
 
ARHIVA EDICT
Numerele anterioare ale revistei
 

Cursuri online gratuite
 

numarul 2 din 20 decembrie 2001
editori: Olimpius Istrate, Ovidiu Atanasiu - AEC Romania
 
 Īn editia curenta:
Conferinta internationala de educatie a adultilor
Consiliere si orientare profesionala
Cursuri online gratuite
Calitatea īn educatie
Modele de succes: Scoala Hoteliera "Hanu Ancutei"
Aparitii editoriale
Legislatie

Conferinta internationala de educatie a adultilor

Sub genericul : "Institutii de Educatie a Adultilor : Atributii si Competente", conferinta va prilejui īntālnirea unor personalitati din diferite tari si institutii dorind ca fiecare sa-si īmpartaseasca experienta si rezultatele, sa dezbata noi modalitati si sa descopere noi cai de realizare a unui demers comun pentru educatia adultilor si īnvatarea permanenta.
Conferinta se va desfasura la Iasi, īn perioada 26-28 aprilie 2002. Pentru mai multe amanunte despre eveniment si pentru formularul de īnscriere, click aici.

 

Resurse pentru consiliere si orientare profesionala

Componenta a retelei europene de orientare profesionala, Centrul National de Resurse pentru Orientare Profesionala din Romānia (CNROP) ofera suport īn domeniul consilierii, orientarii si formarii profesionale. La nivel national, pot beneficia de serviciile CNROP: īntreprinderi si parteneri sociali, institutii, servicii sau programe de orientare si formare, consilieri. Furnizarea de informatii se realizeaza prin publicatii, activitati de formare, vizite si schimburi profesionale, conferinte, seminarii, dezbateri, ateliere, raspunsuri la cererile de informatii.
Pentru amanunte, vizitati websitul CNROP, la: http://cnrop.ise.ro/, sau adresati un email la cnrop@ise.ro.

 
 
 Recomandarile noastre:
Cursuri online gratuite la:
- Academia 1educat
- Barnes&Noble University

Cursuri online gratuite

A doua tema din cursul online "Idei creative pentru copii" este disponibila doar īntre 15 decembrie si 11 ianuarie la adresa http://academia.1educat.ro. Titlul temei din aceasta perioada este "Machiajul fetei: cu ce ne machiem, idei, sugestii, tenul sensibil". Sunteti invitati sa va īnscrieti la acest curs gratuit si sa va spuneti parerea īn cadrul forumului de discutii pe marginea cursului.
Pentru primul semestru al anului 2002, sunt īn pregatire la Academia 1educat cursuri de comunicare, web design, engleza, utilizare Internet, utilizare e-mail etc.
Mai multe amanunte, la http://www.1educat.ro/stiri/

 

Pentru o cultura a calitatii īn educatie

Din ce īn ce mai putine aspecte ale vietii sociale scapa incidentei a ceea ce se numeste "calimetrie" - stiinta ce graviteaza īn jurul unor concepte precum calitate, standard, garantare, asigurare a calitatii, evaluarea calitatii etc. Avānd ca punct de plecare competitia si competitivitatea, din ce īn ce mai frecvente īn sfera educatiei, devine necesara fundamentarea politicilor educationale pe paradigmele specifice calitatii.
Dupa parerea noastra, totul porneste de la instituirea unei culturi a calitatii, ce poate fi asimilata prin concepte si prin manipularea unor instrumente specifice.
Īn sectiunea RESURSE a sitului www.1educat.ro, alaturi de "Instrumentul de evaluare institutionala" si "Modelul de proiect de dezvoltare institutionala", este acum disponibil pentru download si un "Chestionar de evaluare privind gradul de implementare a sistemului calitatii īn institutiile educative".

 
Modele de succes

Scoala hoteliera "Hanu Ancutei", Roman

Ideea īnfiintarii acestei scoli a venit mai mult ca o necesitate - ne spune directorul scolii, d-na Sorina Danciu - o problema identificata de la īnceput fiind lipsa profesionistilor īn domeniul turismului. Fundatia "Hanu Ancutei" (prin d-na Lenuta Nusa Chiriac), Primaria Roman, Camera de Comert, Inspectoratul Scolar Neamt, Info-turism si Asociatia People to People Romānia au creat un parteneriat pentru asigurarea unor proiecte finantate de Comunitatea Europeana.
Īn urma unor vizite la soli celebre din Franta si Elvetia, s-au finalizat si parteneriate externe, cu Fundatia Pentru Formare Hoteliera Geneva-Elvetia, Institutul National Politehnic Grenoble-Franta, Scoala hoteliera Thonon-Franta. Parteneriatul are ca scop realizarea unui nou plan de invatamnat comun si a unui curriculum corespunzator astfel incat sa duca la imbunatatirea instruirii practice si la posibilitatea elevilor Scolii Hoteliere Hanu Ancutei de a obtine competenta profesionala recunoscuta īn Franta .
Īn prezent, institutia dispune de sali de cursuri, echipamente si dotari moderne absolut necesare unei pregatiri la standarde europene, profesori instruiti periodic de o echipa de experti din Franta, stagii de pregatire īn strainatate pentru cursanti.
Scoala hoteliera "Hanu Ancutei" īsi propune sa constituie un exemplu de performanta si profesionalism prin serii de absolventi care sa poata face fata cu succes celor mai exigente cerinte impuse atat in tara cat si in strainatate.
Pentru alte informatii, vizitati situl scolii, la adresa www.geocities.com/hanuancutei/scoala.html. Pentru parteneriate sau pentru expertiza īn proiecte similare, puteti trimiteti un mail la lrvroman@email.ro (pentru Sorina Danciu - directorul Scolii Hoteliere Hanu Ancutei).
Aparitii editoriale
1. "Management educational pentru institutiile de īnvatamānt", editor coordonator: Serban Iosifescu. Bucuresti: ISE-MEC, 2001, 370 pg. Premisa de la care se porneste este considerarea "formarii manageriale ca o conditie necesara si prealabila introducerii masurilor de reforma educationala". Lucrarea se adreseaza liderilor din institutiile educative si aspirantilor la pozitii manageriale si urmareste formarea de atitudini, dezvoltarea de competente, care, alaturi de cunostintele dobāndite, sa determine manifestarea unei conduite profesioniste.
Din cuprins: formarea manageriala, comunicarea manageriala, roluri si calitati manageriale, leadership, managementul conflictelor, parteneriat comunitar, asigurarea calitatii, managementul schimbarii, analiza de nevoi, managementul resurselor, sistemul informational, managementul de curriculum, curriculum pentru adulti, management de proiect etc.
2. " Instruirea scolara. Perspective teoretice si aplicative", autor: Romita B. Iucu. Iasi: Polirom, 2001. Īntr-o perioada īn care īnvatamāntul, la fel ca intreaga societate romāneasca, se afla īn tranzitie, metodele noi de instruire vin deseori īn contradictie cu cele vechi, ceea ce produce o bulversare a sistemului educational. Cartea d-lui Romita B. Iucu este o ampla analiza a didacticii īn acest moment al trecerii dinspre traditie spre modernitate, oferind īn acelasi timp metode, modele si tehnici de instruire, extrem de folositoare pentru toti cei integrati īntr-un sistem educativ.

 
Legislatie
*** Lege nr. 615 din 7 noiembrie privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 44/2001 pentru ratificarea Memorandumului de finantare PHARE dintre Guvernul Romāniei si Comisia Europeana privind participarea Romāniei la programele comunitare "Leonardo da Vinci II", "Socrates II", "Youth for Europe" si la Al cincilea program-cadru īn domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologice - RO 0001, semnat la Bucuresti la 27 iulie 2000 - publicata īn Monitorul Oficial nr. 737.
*** Lege nr. 662 din 20 noiembrie privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, referitor la stabilirea salariului de baza al personalului din īnvatamānt, si pentru abrogarea unor dispozitii din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza īn sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica - publicata īn Monitorul Oficial nr. 775.
*** Ordin nr. 653 din 25 septembrie al ministrului sanatatii si familiei privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor - publicat īn Monitorul Oficial Nr. 777.
*** Lege nr. 719 din 4 decembrie pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 138/2000 privind masuri de sustinere a īnvatamāntului privat - publicata īn Monitorul Oficial Nr. 797.
*** Lege nr. 722 din 4 decembrie pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 138/1999 privind finantarea unitatilor de īnvatamānt preuniversitar de stat - publicata īn Monitorul Oficial Nr. 797.
*** Lege nr. 713 din 3 decembrie privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 206/2000 pentru modificarea si completarea Legii īnvatamāntului nr. 84/1995 - publicata īn Monitorul Oficial Nr. 803.
*** Lege nr. 735 din 4 decembrie pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2001 privind modificarea anexei nr. 2 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, referitor la stabilirea salariului de baza al personalului din īnvatamānt, si pentru abrogarea unor dispozitii din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza īn sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica - publicata īn Monitorul Oficial Nr. 807.
Aceste texte legislative vor fi disponibile īn curānd online īn sectiunea MEDIUL EDUCATIONAL a sitului www.1educat.ro.

 
Informatii despre revista EDICT:
Nu ezitati sa trimiteti sugestii, comentarii sau anunturile d-vs. pe adresa: editor [at] 1educat.ro.
Daca aveti deja un abonament la revista EDICT si doriti sa renuntati, trimiteti un mail fara continut la adresa edict@1educat.ro, cu mentiunea "dezabonare" īn cāmpul Subiect.
Pentru abonament GRATUIT la revista electronica EDICT, click aici sau trimiteti un mail la adresa edict@1educat.ro.
 
 
Si, pentru ca pāna la Craciun si Anul Nou mai sunt cateva zile, dorim sa va "e-transmitem" cele mai calde gānduri si urari de bine pentru anul 2002, mult succes, sanatate si putere de munca, investitii eficiente si, nu īn ultimul rānd, "La multi ani!".
Fie ca 2002 sa fie un an plin de bucurii si de realizari atāt profesionale, cāt si personale.
echipa EDICT

EDICT este publicatie a Asociatiei pentru Excelenta īn Cariera. Puteti copia, distribui sau folosi īn orice mod informatiile din aceasta revista cu specificarea sursei:
EDICT nr.X/2001, AEC Romania (editor) - [online] www.1educat.ro