EDICT

   
 revista furnizorilor de educatie, formare, training
 
   
 
MEDIUL EDUCATIONAL
Institutii
Legislatie
Dictionar
 
RESURSE
Articole
Instrumente
Linkuri utile
Aparitii
Carti
 
ARHIVA EDICT
Numerele anterioare ale revistei
 

Cursuri online gratuite
 

numarul 3 din 24 ianuarie 2002
editori: Olimpius Istrate, Ovidiu Atanasiu - AEC Romania
 
 Īn editia curenta:
Reforma educatiei din Statele Unite
Regulamente pentru utilizarea telefoanelor mobile īn scoli
Portal educational pentru scolile europene
Profesorii iranieni īn strada
Salariile profesorilor din Marea Britanie
Burse UNESCO pentru artisti romāni
Comemorare Edgar Allan Poe
Nota de trecere pentru educatia din Statele Unite
Aparitii editoriale
Legislatie

Reforma educatiei din Statele Unite

Presedintele Bush a semnat pe data de 8 ianuarie un act legislativ īn cadrul campaniei de reforma a sistemului national de educatie publica si de stabilire a unor noi criterii de apreciere a scolilor cu performante sub standard. Legea acorda libertate mai mare scolilor districtuale īn managementul resurselor financiare si cere statelor stabilirea unui sistem de teste standardizate pentru masurarea performantelor scolare.
Testarile la Matematica si Citire vor īncepe īn anul scolar 2004-2005 pentru clasele III-VIII, iar īn anul urmator vor fi aplicate testele la Stiinte.
Testele vor fi īn masura sa identifice unitatile scolare care nu reusesc sa-si adapteze influentele instructive īn favoarea unor progrese reale ale scolarilor. "Nu trebuie sa fortam elevii sa ramāna īn scoli care nu īi īnvata nimic si nici nu vor sa se schimbe", a spus George Bush jr. īn ziua semnarii legii. "Este important ca familiile sa poata evita esecurile din īnvatamāntul public, si asta realizeaza acest act legislativ."
Legea mai prevede schimbarea consiliului director īn scolile care nu īnregistreaza ameliorari īn decurs de 6 ani.
(CNN, 9 ianuarie)

 

Regulamente pentru utilizarea telefoanelor mobile


Utilizarea telefoanelor celulare este interzisa īn majoritatea scolilor din Statele Unite. Pe parcursul orelor de clasa, pana la terminarea programului, elevii sunt obligati prin regulamente de ordine interioara sa-si īnchida si sa-si ascunda telefoanele.
Noile reguli au nascut controverse aprinse, argumentele pro fiind sustinute mai ales de profesori, iar cele contra cāstigānd teren īn urma evenimentelor din 11 septembrie.
Īn orice caz, īn scoli se mentine o stare generala de confuzie īn privinta acestor reguli. Elevii sustin ca singurele telefoane mobile care suna īn timpul orelor sunt ale profesorilor...

 
 
 Recomandarile noastre:
Resurse pentru profesori:
- I Love That Teaching Idea
- eSchoolnet - The Educational Portal for Schools in Europe
- Web Teaching Articles
- 1educat.ro - Linkuri

Portal educational pentru scolile europene

Situl eSchoolnet, care se doreste a fi cel mai mare portal educational european, a fost lansat pe 11 ianuarie 2002, la ora 3.30 gmt.
Foarte bine realizat, situl cuprinde o varietate de resurse educationale: training online, resurse curriculare (pe domenii cum ar fi: arte, filosofie, istorie, noi tehnologii, matematici, stiinte naturale, educatie civica etc.), idei practice pentru institutiile educative, stiri, anunturi de concursuri pentru elevi sau scoli cu premii oferite (deocamdata) de Apple Computer.
Initiativa constituie un pas īnainte īn construirea unei societati informationale transfrontaliere, mai ales īn zona de instrumente si facilitati pentru educatie si formare. Puteti stabili contacte īn vederea colaborarii cu institutii scolare din alte tari europene sau va puteti īnscrie datele pentru a putea fi contactati ulterior. Puteti participa la forumuri de discutii cu alti profesori sau puteti citi despre experientele la clasa ale practicienilor din alte tari. Online, pe situl eSchoolnet.

 

Profesorii iranieni īn strada

Īn jur de 10.000 de profesori iranieni protesteaza saptamana aceasta īn fata cladirii parlamentului din Teheran, cerānd salarii mai mari si amenintānd cu greva generala.
Dintre sloganuri: "Salariul unui profesor egal cu salariul unui ministru!", "Confort si bunastare pentru autoritati, pentru noi doar sfaturi?".
Cu intentia de a intimida pe protestatari, politia a vizitat unele scoli din capitala pentru a identifica profesorii care participa la greva.
Salariul mediu īn Iran al unui profesor cu experienta se situeaza īn jurul sumei de 800.000 de reali, adica 3.200.000 lei, fiind considerat extrem de mic.

 

Salariile profesorilor din Marea Britanie

Salariile cadrelor didactice din īnvatamāntul primar au trecut la īnceputul acestui an de pragul de 60.000 de lire sterline pe an. Comentariile sunt de prisos. (Education Data Surveys, 14 ianuarie)
 

Burse UNESCO pentru artisti romāni

Comisia Nationala a Romāniei pentru UNESCO a dat publicitatii Programul de Burse pentru Artisti UNESCO - ASCHBERG 2002-2003, oferite de 51 de institutii din 27 de tari.
Bursele UNESCO - ASCHBERG se acorda pentru urmatoarele discipline: arte vizuale, muzica, dans, literatura, arta interpretativa, arta media (programe interactive, web design, grafica 3D, multimedia etc).
Informatii suplimentare pot fi obtinute de la Comisia Nationala a Romāniei pentru UNESCO, str. A. Cehov nr. 8, sector 1, telefon 222.30.48, 231.32.24.
(Alabala, 16 ianuarie 2002)

 

Comemorare Edgar Allan Poe

Data de 19 ianuarie a reprezentat si īmplinirea a 193 de ani de la nasterea lui Edgar Allan Poe. Pentru o impresionanta colectie de documente privind viata si opera lui Poe, mergeti la adresa http://www.allpoe.com.
(Bogdan Surdea, editor *UNDe* http://unde.etopia.ro)

 

Īntrebari incomode

Unsprezece dintre cele mai incomode īntrebari legate de fizica le gasiti urmarind linkul National Academies.
Despre legatura dintre spatiu si timp, cosmos, particule elementare si altele īntr-un foarte interesant material. Dupa cum veti vedea, nu este forma finala a documentului, īnsa este o versiune ce poate fi facuta publica.
(Bogdan Surdea, editor *UNDe* http://unde.etopia.ro)

 

Nota de trecere pentru educatia din Statele Unite

O analiza a progresului īn educatie īn peste 50 de state din U.S.A. da doar o nota de trecere la majoritatea categoriilor evaluate.
Mai multe amanunte...

 
Aparitii editoriale
1. Consortiul REREAL. "Īnvatarea deschisa si flexibila". Bucuresti: Afir, 2001, 420 pg. Lucrarea este rezultatul cercetarilor īn decurs de 2 ani ale partenerilor īn proiectul REREAL din 8 tari europene, printre care si Romānia. Intentia manualului este diseminarea experientelor si īmpartasirea rezultatelor constatate īn analiza modelelor de buna practica īn domeniul educatiei si formarii adultilor.
Cartea este disponibila la Institutul de Stiinte ale Educatiei si, īn curānd, pe situl Centrului National de Resurse pentru Orientare Profesionala, la adresa www.cnrop.ise.ro.

 
Legislatie
*** Ordonanta de urgenta nr. 184 din 20 decembrie pentru modificarea si completarea Legii īnvatamāntului nr. 84/1995 - publicata īn Monitorul Oficial nr. 849 / 2001.
*** Hotarāre nr. 1.266 din 13 decembrie pentru aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul 2001 ale institutelor nationale de cercetare-dezvoltare aflate īn coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii - publicata īn Monitorul Oficial nr. 831 / 2001.
*** Lege nr. 790 din 29 decembrie pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1999 privind reglementarea rularii resurselor financiare ale universitatilor prin banci comerciale - publicata īn Monitorul Oficial nr. 17 / 2002.
*** Lege nr. 775 din 29 decembrie privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 32/2000 pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 117/1999 privind adoptarea termenilor si conditiilor de participare a Romāniei la programele Comunitatii Europene īn domeniul cercetarii, dezvoltarii tehnologice si demonstratiilor si la programele de cercetare si activitatile de instruire - publicata īn Monitorul Oficial nr. 28 / 2002.
*** Lege nr. 776 din 29 decembrie privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 3/1998 pentru abrogarea art. 27 din Ordonanta Guvernului nr.25/1995 privind reglementarea organizarii si finantarii activitatii de cercetare-dezvoltare - publicata īn Monitorul Oficial nr. 28 / 2002.
*** Lege nr. 779 din 29 decembrie privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 46/2001 pentru ratificarea Memorandumului de finantare PHARE dintre Guvernul Romāniei si Comisia Europeana referitor la participarea Romāniei īn anul 2001 la programele comunitare: "LIFE III", Al cincilea program-cadru īn domeniul cercetarii si dezvoltarii tehnologice, "Fiscalis", "Leonardo da Vinci II", "Socrates II", "Youth" si "Cultura 2000" - RO 0011, semnat la Bucuresti la 21 decembrie 2000 - publicata īn Monitorul Oficial nr. 28 / 2002.
*** Ordin nr. 761 din 30 octombrie al ministrului sanatatii si familiei pentru aprobarea Metodologiei privind examenul medical la angajarea īn munca, examenul medical de adaptare, controlul medical periodic si examenul medical la reluarea muncii - publicat īn Monitorul Oficial nr. 836 / 2001.
*** Hotarāre nr. 1.268 privind Decizia Consiliului Uniunii Europene referitoare la exceptarea cetatenilor romāni de la obligatia de a obtine vize pentru statele din spatiul Schengen - publicata īn Monitorul Oficial nr. 831 / 2001.
*** Hotarāre nr. 1.259 din 13 decembrie privind aprobarea Normelor tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica - publicata īn Monitorul Oficial nr. 847 / 2001.
Aceste texte legislative vor fi disponibile īn curānd online īn sectiunea MEDIUL EDUCATIONAL a sitului www.1educat.ro.

 
Informatii despre revista EDICT:
Nu ezitati sa trimiteti sugestii, comentarii sau anunturile d-vs. pe adresa: editor [at] 1educat.ro.
Daca aveti deja un abonament la revista EDICT si doriti sa renuntati, trimiteti un mail fara continut la adresa edict@1educat.ro, cu mentiunea "dezabonare" īn cāmpul Subiect.
Pentru abonament GRATUIT la revista electronica EDICT, click aici sau trimiteti un mail la adresa edict@1educat.ro.

EDICT este publicatie a Asociatiei pentru Excelenta īn Cariera. Puteti copia, distribui sau folosi īn orice mod informatiile din aceasta revista cu specificarea sursei:
EDICT nr.X/2002, AEC Romania (editor) - [online] www.1educat.ro