revista furnizorilor de educatie, formare, training
 
   
 
MEDIUL EDUCATIONAL
Institutii
Legislatie
Dictionar
 
RESURSE
Articole
Instrumente
eLearning
Linkuri utile
Aparitii
Carti
 
ARHIVA EDICT
Numerele anterioare ale revistei
 

Cursuri online gratuite
   

EDICT

numarul 4 din 14 martie 2002
editori: Olimpius Istrate, Ovidiu Atanasiu - AEC Romania
ISSN: 1582-909X
 În editia curenta:
Evitati gândirea "second hand"!
Seminar eLearning
Noi cursuri pe Internet gratuite
Educatia virtuala - o realitate
Salariile profesorilor din Marea Britanie
Suport pentru profesorii din Statele Unite
Scolarizarea elevilor în învatamântul preuniversitar particular
Legislatie

Evitati gândirea "second hand" !

În e-jurnalul "From Now On" de luna aceasta, editorul Jamie McKenzie avertizeaza asupra pericolului care se insinueaza odata cu dezvoltarea noilor tehnologii ale informatiei si comunicarii, digitizarea culturii si punerea informatiilor la dispozitia oricui.
În acest context, însusindu-ne o mentalitate "cut-and-paste" - cum o numeste autorul - suntem tentati sa preluam informatiile de-a gata, sa plagiem; iar pericolul consta în faptul ca nu mai exersam o serie de procese psihice superioare, nu folosim si nu dezvoltam propriile capacitati critice si creative, devenind astfel usor de influentat si de manipulat.
Articolul din FNO Journal, îl puteti citi la adresa: http://fno.org/feb02/secondhand.html, unde gasiti si trimiteri la alte articole similare.

Seminar eLearning

Institutul de Stiinte ale Educatiei organizeaza, pe data de 22 martie, ora 10.00, seminarul cu tema "eLearning - fantezie sau realitate", în cadrul caruia se vor prezenta soft-uri educationale si aplicatii de instruire la distanta prin Internet.
La eveniment sunt invitate companiile producatoare de softuri educationale pentru a-si prezenta produsele.
Seminarul îl are ca invitat pe domnul Nicolae Nistor, Doctor la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen Germania, care va aborda temele: învatarea autodirijata, evaluarea mediilor virtuale, stiluri de învatare si medii virtuale.
(Institutul de Stiinte ale Educatiei, 6 martie)

Noi cursuri pe Internet gratuite

În cadrul Academiei 1educat, la adresa http://academia.1educat.ro, sunt anuntate noi cursuri online gratuite: Consilierea si instruirea copiilor supradotati, Comunicare, Web design.

 Recomandarile noastre:
Resurse eLearning:
- eLearning - ghid teoretic, solutii practice (1educat.ro)
- eLearning.ro
- Timsoft - Comunitatea eLearning
- Distance Learning (About.com)

Educatia virtuala - o realitate

Peste 50% din liceele americane ofera cursuri online, se arata într-un studiu recent realizat de Interactive Educational Systems Design, Inc. si sponsorizat de Apex Learning si Blackboard Inc. - doi giganti în domeniul solutiilor IT în educatie. Alte 17 procente sunt interesate în a oferi cursuri la distanta pe Internet în viitorul apropiat.
În doar câtiva ani, activitatile de eLearning vor deveni si în România parte integranta a experientei de instruire a oricarui cetatean.

Salariile profesorilor din Marea Britanie

Revenim cu amanunte în legatura cu stirea din numarul trecut al revistei EDICT. Corespondenta noastra din Marea Britanie precizeaza ca pragul de 60.000 de lire pe an este atins doar de cadrele didactice care au experienta si ocupa o functie de conducere. Un învatator castiga, în functie de experienta si extra-responsabilitati, între 17.000 si 23.000 de lire pe an. (N. Smith-Alistari - 28 febr.)
 
Si, pornind de la salarii mici, Uniunea Nationala a Profesorilor din Marea Britanie anunta o greva a cadrelor didactice din Londra pentru astazi, 14 martie. UNP nu este de acord cu procentul de 3,5% propus de guvern, cerând o marire de 1.000 de lire pe luna pentru profesorii londonezi.

Suport pentru profesorii din Statele Unite

De partea opusa a oceanului, presedintele Bush a declarat, într-o recenta conferinta de presa, ca profesorii americani trebuie sprijiniti financiar pentru a-si putea îndeplini misiunea, pentru a putea fi în continuare un exemplu pentru societate. A fost semnat si un act legislativ prin care se prevede ca, pâna în 2005, toti profesorii sa aiba calificarea ceruta de disciplina pe care o preda.
(CNN, 5 martie)

Scolarizarea elevilor în învatamântul preuniversitar particular

Conform unui comunicat al Comisiei Nationale de Evaluare si Acreditare a Învatamântului Preuniversitar, începând cu 2002, scolarizarea elevilor în învatamântul preuniversitar particular se realizeaza doar în institutiile care au Autorizatie de încredere.
În caz contrar, elevilor nu li se recunosc studiile efectuate.
(CNEAIP, 6 martie 2002)

 
Legislatie
s e l e c t i i
*** Ordin nr. 3337 din 08 martie al ministrului educatiei si cercetarii privind activitatea desfasurata de consilierul pentru proiecte si programe educative scolare si extrascolare în cadrul unor unitati de învatamânt preuniversitar.
*** Ordin nr. 3229 din 25 februarie al ministrului educatiei si cercetarii privind productia de manuale scolare pentru învatamântul liceal. (În Anexa 1 se prevad procedura si criteriile de evaluare a manualelor).

 
Informatii despre revista EDICT:
Nu ezitati sa trimiteti sugestii, comentarii sau anunturile d-vs. pe adresa: editor [at] 1educat.ro.
Daca aveti deja un abonament la revista EDICT si doriti sa renuntati, trimiteti un mail fara continut la adresa edict@1educat.ro, cu mentiunea "dezabonare" în câmpul Subiect.
Pentru abonament GRATUIT la revista electronica EDICT, click aici sau trimiteti un mail la adresa edict@1educat.ro.

EDICT este publicatie a Asociatiei pentru Excelenta în Cariera. Puteti copia, distribui sau folosi în orice mod informatiile din aceasta revista cu specificarea sursei:
EDICT nr.X/2002, AEC Romania (editor) - [online] www.1educat.ro