revista furnizorilor de educatie, formare, training Editor: 1educat.ro 
 
   
 
MEDIUL EDUCATIONAL
Institutii
Legislatie
Dictionar
 
RESURSE
Instrumente
Articole
eLearning
Linkuri utile
Aparitii
Carti
 
ARHIVA EDICT
Numerele anterioare ale revistei
 

Cursuri online gratuite
   

EDICT

 numarul 5 / 15 aprilie 2002 ISSN: 1582-909X 
 În editia curenta:
Strategia MEC în domeniul informatizarii
"Modelarea mentala"
"Tehnologia informatiei si comunicarii în educatie"
Premiul de excelenta pentru 1educat.ro
Cadre didactice "de nadejde"
Legislatie

Strategia Ministerului Educatiei si Cercetarii în domeniul informatizarii

Pornind de la conceptul ca formarea resurselor umane pregatite pentru noua economie de piata reprezinta o investitie pe termen lung ale carei costuri se vor amortiza prin calitatea si nivelul de competente al tinerei generatii, MEC a demarat programul Sistem de Educatie Informatizat - SEI. Aceasta strategie urmeaza sa fie transpusa în practica printr-un ansamblu de proiecte:

 • Introducerea sistemului de educatie asistata de calculator în învatamântul preuniversitar
 • Dezvoltarea de soft educational pentru învatamântul preuniversitar
 • Introducerea managementului asistat de calculator (programul SMART)
 • Dezvoltarea de produse software pentru evidenta computerizata a elevilor si cadrelor didactice
 • Formarea de resurse umane TI (sic) în învatamântul preuniversitar
 • Introducerea manualelor electronice în învatamântul preuniversitar
 • Introducerea sistemului de educatie cu VIDEO on DEMAND
 • Dezvoltarea unui DATA CENTER pentru învatamântul din România
 • INFO-Chiosc
 • Retele pilot pentru scoli situate în zone defavorizate prin educatie la distanta
Proiectele se vor desfasura pe perioade cuprinse intre 1 si 10 ani, având, fiecare, bugete estimate între 1 si 500 de milioane de euro.
Centralizat, obiectivele acestor proiecte vizeaza:
 • dezvoltarea deprinderilor de învatare si de gândire analitica ale elevilor
 • initierea unei piete a softului educational
 • administrarea sistemului de învatamânt prin mijloace electronice
 • schimbul facil si rapid de informatii
 • formarea profesorilor
 • dezvoltarea educatiei continue si a educatiei permanente
 • dezvoltarea formelor alternative de educatie
 • dezvoltarea educatiei la distanta
Îi dorim Ministerului mult succes si asteptam cu nerabdare sa vedem "minunile".

"Modelarea mentala"

Marti, 16 aprilie 2002, orele 11:00 - 14:00 va avea loc la Institutul de Psihologie al Academiei Române (Casa Academiei, Calea 13 Septembrie nr. 13) seminarul cu tema "Modelarea mentală: de la Psihologie la Inteligenta Artificială".
În cadrul seminarului vor fi prezentate urmatoarele prelegeri:
 • Modelarea mentală: o perspectivă psihologică -- Prof. Dr. Gheorghe Iosif --Institutul de Psihologie al Academiei Române
 • Aplicatii ale teoriei modelelor mentale în Inteligenta Artificială --Prof. Dr. Ștefan Trăusan-Matu --RACAI
Mai multe informatii puteti obtine prin mail, la adresa amarhan@racai.ro (Ana-Maria Marhan), sau la tel. 410.32.00, int. 2327, 2328

"Tehnologia informatiei si comunicarii în educatie"

In perioada 17-19 mai, liceul "Grigore Moisil" din Bucuresti organizeaza seminarul "TIC în educatie. E-learning: prezent si viitor".
Temele de dezbatere sunt: software educational, laboratoare virtuale, utilizarea echipamentelor multimedia pentru stimularea procesului educational, utilizarea Internet-ului în educatie: metode active de predare si învatare, clase virtuale, prezentare de proiecte colaborative, prezentare de pagini web, elemente de metodica utilizarii T.I.C. în procesul didactic.
Pentru informatii suplimentare despre participare, înscrieri la cuvânt sau modalitatea de cazare, sunteti invitati sa luati legatura cu prof. Anca Voicu (ancavoicu2000@yahoo.com, 091.262.045) sau prof. Mihaela Garabet (mgarabet@hotmail.com, 093.084.164).

Premiul de excelenta pentru 1educat.ro

Scoala Online si Extrem Online Romania au acordat recent echipei 1educat.ro Premiul de excelenta pentru dezvoltarea web-ului din România în domeniile educatiei si carierei.
Prin acest premiu, se recunoaste sitului 1educat.ro aportul important adus la dezvoltarea comunitatii web românesti.
Lista completa a câstigatorilor si detalii despre evaluare se pot urmari la adresa www.x3m.ro/ScoalaOnline/award/castigatori.html.

Încredere deplina în dascali

O cercetare realizata în Marea Britanie la începutul acestui an a încercat sa stabileasca nivelul de încredere al populatiei în reprezentantii diverselor categorii profesionale.
Raportul (publicat de Daily Record) arata ca britanicii au mai mare încredere în cadrele didactice decât în preoti sau politisti. Doar medicii sunt mai bine situati, cu un nivel de 90% - profesorii obtinând o "rata de onestitate" de 85%.
Printre cei mai jos cotati, politicienii au obtinut un nivel de încredere de 20%, iar jurnalistii doar 13%.

 
Acte legislative:

*** Ordin nr. 5.025 din 13 noiembrie al ministrului educatiei si cercetării pentru aprobarea Calendarului miscării personalului didactic în anul scolar 2002-2003 - publicat în Monitorul Oficial nr. 183.
*** Lege nr. 113 din 14 martie privind respingerea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 30/2000 pentru modificarea si completarea art. 166 din Legea învătământului nr. 84/1995 - publicata în Monitorul Oficial nr. 189.
*** Ordin nr. 3.215 din 22 februarie al ministrului educatiei si cercetării pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea posturilor/catedrelor din învătământul preuniversitar de stat prin detasare în interesul învătământului sau la cerere a personalului didactic titular, precum si prin suplinire cu personal didactic calificat ori necalificat - publicat în Monitorul Oficial nr. 192.
*** Lege nr. 126 din 18 martie pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite scolare în anul scolar 2001-2002 - publicata în Monitorul Oficial nr. 198.
*** Hotărâre nr. 28 din 7 martie privind aprobarea Metodologiei pentru utilizarea setului de instrumente de expertizare si evaluare a copiilor/elevilor în vederea orientării scolare a acestora - publicata în Monitorul Oficial nr. 204.
*** Ordonantă de urgentă nr. 33 din 21 martie privind modificarea cap. I din anexa nr. 2 la Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 8/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, referitor la stabilirea salariului de bază al personalului din învătământ, si pentru abrogarea unor dispozitii din Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupă functii de demnitate publică - publicata în Monitorul Oficial nr. 216.
*** Hotărâre nr. 277 din 21 martie privind aprobarea Criteriilor de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării fortei de muncă - publicata în Monitorul Oficial nr. 224.

Informatii despre revista EDICT:
Nu ezitati sa trimiteti sugestii, comentarii sau anunturile d-vs. pe adresa: editor@1educat.ro.
Daca aveti deja un abonament la revista EDICT si doriti sa renuntati, trimiteti un mail fara continut la adresa edict@1educat.ro, cu mentiunea "dezabonare" în câmpul Subiect.
Pentru abonament GRATUIT la revista electronica EDICT, click aici sau trimiteti un mail la adresa edict@1educat.ro.

EDICT este publicatie a Asociatiei pentru Excelenta în Cariera, în colaborare cu Editura Agata®. Puteti copia, distribui sau folosi în orice mod informatiile din aceasta revista cu specificarea sursei:
EDICT nr.X/2002, AEC Romania & Editura Agata - [online] www.1educat.ro