1educat.ro - Primul site dedicat ofertei de formare si training  

 portalul ofertei de cursuri

  Asistent  
  1educat  editor  prezentari de carte  Educatia la distanta   
Oferta de cursuri, detaliată pe domenii
Planificarea carierei
Editor
Stiri, evolutii, legislatie, dictionar de termeni
Resurse utile pentru furnizorii de educatie
Asistent online

 

Alte aparitii
Revista de Pedagogie
eLearning
Linkuri utile
Legislatie
Activitatea didactica
Carti electronice
 

 

Prezentare de carte

 
Olimpius Istrate
Educatia la distanta. Proiectarea materialelor
 
Botoșani: Editura Agata, 2000.
 

 

Spatiul limitat din institutii precum si diverse dificultati întâmpinate de unii studenti, în jonctiune cu necesitatea pregatirii pe tot parcursul vietii conduc la luarea în considerare a învatamântului deschis si la distanta ca o alternativa viabila ce se înscrie cu succes în paradigma noua definita de fluiditatea rolurilor, centrarea pe student, resurse distribuite, facilitati virtuale si lectii asincron. Pentru saltul calitativ la o alternativa performanta, se impun doua directii de actiune:

Prima se refera la necesitatea unei constructii teoretice ca baza epistemologica pentru folosirea noilor tehnologii în educatie (în speta - în educatia la distanta) î n vederea constituirii unui mediu educativ eficient. Aici se înscrie explorarea tuturor oportunitatilor si posibilitatilor utilizarii computerului si Internetului în educatia la distanta. Câteva precizari si clarificari conceptuale sunt urmarite în capitolele I si II, pornind de la dimensiunea ontologica - depasirea culturii tiparului si efectele într-o societate postmoderna a comunicarii generalizate -, fiind apoi atinsa dimensiunea praxiologica - prin evidentierea noilor cerinte ale profesionalizarii, caracteristicilor educatiei la distanta si institutiilor virtuale, tipurilor si modelelor de învatamânt deschis si la distanta - vizând o decizie corecta la nivel institutional relativ la contextul particular în care institutiile educative îsi desfasoara activitatea si la cererea de educatie a societatii.

A doua directie se refera la perceptiile, atitudinile si practicile educatorilor. Câteva schimbari, directionate de paradigma actuala amintita mai sus, se impun, scopul fiind acelasi dintotdeauna în istoria învatamântului - un mediu educativ cât mai eficient - scop însa mai proeminent ca oricând si redimensionat de noile tehnologii. Capitolul III al lucrarii încearca sa identifice trasaturile activitatii practicienilor din domeniul educatiei la distanta în contextul specific al mediului tehnologic, accentul fiind pus pe rolul, atributiile si competentele tutorului datorita pozitiei particulare însemnate a acestuia, de pivot al unui sistem de învatamânt deschis si/sau la distanta .

Perspectiva cursantului este luata în considerare în cele ce urmeaza, capitolul IV fiind în întregime o pledoarie pentru un design eficient al materialelor suport. Resursele pentru învatare constituie o dimensiune importanta într-un sistem de educatie la distanta, întregul demers educativ depinzând în mare masura de forma prezentarii continutului - premisa pentru o învatare perceptiv-vizuala eficienta.

Descarcă această carte de pe situl Editurii Agata...

 

Asistent online: Trimite sugestiile/ prezentarile tale prin mail la adresa editor [at] 1educat.ro. Publicarea prezentarilor pe aceste pagini se va face cu mentionarea sursei.

 
 

eBooks

Carti electronice, pe care le poti achizitiona de pe Internet, iar apoi le "rasfoiesti" direct din calculator.
Click pentru Libraria OnLine.

cursuri:
1educat.ro - portal de cursuri
    elearning.romania    Anunturi    eLearning    Stiri    
    1educat    Cursuri    Cariera    Mediul educational    Editor    Resurse    Asistent online    
 
  © AEC Romania, 2001
www.1educat.ro