1educat.ro - Primul site dedicat ofertei de formare si training  

 portalul ofertei de cursuri

  Asistent  
  1educat  mediul educational  dictionar   
Oferta de cursuri, detaliata pe domenii
Planificarea carierei
Editor
Stiri, evolutii, legislatie, dictionar de termeni
Resurse utile pentru furnizorii de educatie
Asistent online

 

Activitatea didactica
Revista de Pedagogie
eLearning
Aparitii editoriale
Legislatie
 
Propune un termen
Recomanda-ne
 

 

Stiintele educatiei - dictionar de termeni

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V X Z

Educatia permanenta nu se leaga nici de aspectul calitativ al informatiei si nici de nivelul varstei. Principiul educatiei permanente ofera posibilitatea realizarii unei educatii profund individualizate pe “trasee proprii” de educatie, pregatire sau formare, care sunt definite si alese nu in raport cu un nivel de cunostinte pre-determinat, ci mai ales in raport cu ritmul, necesitatile, aspiratiile proprii fiecarui individ. Principiul educatiei permanente ar trebui sa faca posibila articularea educatiei adultilor cu educatia copiilor, intr-un sistem coerent si coordonat.

Educatia de baza reprezinta o componenta centrala in educatia adultilor. Aceasta se refera la Instrumentele de invatare esentiale (lectura, scriere, exprimare orala, calcul, rezolvarea de probleme) care constituie mijloacele indispensabile ale comunicarii si cerintele obligatorii pentru dobandirea continuturilor educative fundamentale, pentru asimilarea cunostintelor, aptitudinilor, pentru determinarea valorilor si atitudinilor de care fiinta umana are nevoie pentru a-si dezvolta propriile capacitati, pentru a participa la ameliorarea calitatii existentei sale, pentru a lua decizii clare si pentru a continua sa invete.
Domeniul educatiei de baza include mai ales programe de alfabetizare si de alfabetizare functionala, programe care presupun invatarea unei limbi straine ca a doua limba, programe privind initierea in vederea angajarii.

Educatia adultilor este conceptul care desemneaza un domeniul global – cel al tuturor activitatilor educative desfasurate in beneficiul populatiei adulte, acoperind o arie vasta de practici si metode. Conceptul nu este insa uniform utilizat de catre specialisti. Exista tari in care, practic, nu mai exista ca atare, fiind inlocuit de alte concepte (Franta), dar, de cele mai multe ori, termenul educatia adultilor este utilizat pentru desemnarea unui domeniu general, "convietuind" cu o serie de alte concepte specifice (educatie populara, educatie de baza, formare profesionala etc.).

Educatia populara este un termen utilizat pentru toate formele de educatie a adultilor care se realizeaza prin intermediul asociatiilor, fundatiilor, organizatiilor etc. Aceasta cuprinde forme de educatie nonformala, desemneaza fenomenul care mai este denumit si "animatie/ educatie socio-culturala", avand uneori structura sa institutionala proprie (universitati populare, case/cluburi de tineret sau de cultura, cluburile de cartier etc.), activitatile fiind legate de petrecerea timpului liber (dans, muzica, teatru, yoga, pictura, sport etc.) sau privesc orice tip de activitate educativa destinata adutilor care doresc sa-si valorifice talentele sau competentele personale.

Educatia de-a lungul intregii vieti (“life long learning”, “education tout au long de la vie”) exprima cerinta ca orice individ sa aiba posibilitatea sa invete pe parcursul intregii sale vieti. Acest fapt trebuie sa permita fiecaruia sa faca functionale informatiile si cunostintele, sa stie sa identifice sursele, sa le selectioneze, sa le ordoneze, sa le gestioneze si sa le utilizeze. Educatia trebuie sa se adapteze constant la mutatiile societatii, fara sa neglijeze transmiterea cunostintelor achizitionate, a bazelor experientei umane. Pregatirea si educatia adultilor nu mai trebuie sa fie un raspuns la insuficientele pregatirii initiale, ci trebuie sa asigure tuturor posibilitatea de a invata si crea de-a lungul intregii vieti.

Punerea în practică a învățării pe tot parcursul vieții constituie o prioritate a Uniunii Europene. Există două motive la fel de importante în acest sens:
- Europa s-a deplasat către o economie și o societate bazată pe cunoaștere. Mai mult ca oricând, accesul la informații și cunoștințe de ultimă oră, împreună cu motivația și aptitudinile de a folosi în mod inteligent aceste resurse, în nume propriu sau pentru comunitate ca întreg, devin chei pentru întărirea competitivității Europei, pentru îmbunătățirea gradului de ocupare a forței de muncă, precum și a gradului de adaptabilitate al acesteia;
- pe de altă parte, europenii de astăzi trăiesc într-o lume complexă din punct de vedere social și politic. Mai mult ca oricând, indivizii doresc să-și planifice propriile vieții, sunt așteptați să contribuie activ la viața societății și trebuie să învețe să accepte diversitatea culturală, etnică și lingvistică. Educația, în sensul său larg, este cheia învățării și înțelegerii modului în care se pot aborda aceste provocări.

Aceste două trăsături ale schimbării socio-economice contemporane sunt interrelaționate. Ele subliniază două scopuri ale învățării permanente care sunt la fel de importante: promovarea unei cetățenii active și promovarea ocupării forței de muncă.

Formarea profesionala continua (sau permanenta) desemneaza componenta cea mai "tehnica" a educatiei adultilor, implicand mecanisme si structuri care apeleaza la resurse materiale importante (statul este unul dintre partenerii cei mai importanti in finantare) si la resurse umane calificate special pentru acest domeniu, urmarind diverse forme de pregatire profesionala a adultilor (calificare/ recalificare profesionala, perfectionare profesionala, reorientare, reconversie profesionala etc.). Sunt concepute strategii specifice si sunt delimitate continuturi sistematic organizate si planificate, institutiile care ofera programe de acest tip fiind extrem de diverse (centre specializate de formare profesionala independente, ca si centre/ structuri afiliate sau aflate in parteneriat cu organisme guvernamentale responsabile pentru activitatea profesionala sau pentru educatie si agenti economici, departamente specializate ale universitatilor etc.).

Definitiiile sunt conforme cu documentele facute publice ale Ministerului Educatiei si Cercetarii.
O lista a furnizorilor de pregatire si a cursurilor/ specializarilor oferite de acestia este disponibila în sectiunea Cursuri.

Asistent online: Dictionarul este în curs de realizare. Trimite sugestiile/ definitiile tale prin mail la adresa editor [at] 1educat.ro. Publicarea definitiilor pe aceste pagini se va face cu mentionarea sursei.

  Cursuri online

Cursuri online

La adresa www.academiaonline.ro, sunt acum disponibile o serie de cursuri gratuite în sistem eLearning.
 
Detalii despre cursul de comunicare
 

Curs de comunicare

Tematica generală a cursului se referă la o problemă de actualitate - tehnicile de comunicare, analizate ca parte a relatiilor interpersonale, dar si în cadrul comunicării publice, particularizată în tiparul specific - discursul.
Click aici pentru detalii despre curs.

cursuri:
1educat.ro - portal de cursuri
    elearning.romania    Anunturi    eLearning    Stiri    
    1educat    Cursuri    Cariera    Mediul educational    Editor    Resurse    Asistent online    
 
  © AEC România, 2001-2006
www.1educat.ro

Gazduire: HostX (oferte de hosting)